Elegancki podkład pod tort to nieodzowny element każdego słodkiego wypieku. Stanowi on nie tylko solidną podstawę zapewniającą bezpieczeństwo wyrobu cukierniczego, lecz także jego dekorację. Nie wiesz, jak wybrać najlepszy podkład pod tort? Zastanawiasz się, na jakie kwestie warto zwrócić uwagę? Poznaj zatem nasze podpowiedzi!
Podkład pod tort – w jakim celu się go stosuje?
Samo przygotowanie i udekorowanie tortu jest nie lada wyzwaniem. Należy jednak pamiętać, że na tych zadaniach nie kończy się Twoja praca. Konieczne jest także zadbanie o jak najlepszą prezentację wypieku. W tym właśnie celu używa się odpowiednio dobranych podkładów. Ich brak sprawia, że najbardziej okazały tort nie będzie wyglądał zbyt elegancko i może sprawiać wrażenie niedokończonego.
Jak już wspominaliśmy, podkłady pod tort używane są także w celu zapewnienia bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych. Mogą w dużym stopniu ułatwić transport tortu – co jest ważne, kiedy Twoje wyroby przewożone są bezpośrednio do klientów. Sprawdzi się jednak nawet wtedy, gdy wypiek jest jedynie przenoszony z jednego miejsca na drugie – odpowiednio dopasowany podkład pod tort ułatwia to zadanie.
Jak wybrać podkład pod tort?
Mimo że element ten jest często pomijany – sklepy oferują szeroki wybór podkładek pod torty. Dostępnych jest wiele ich rodzajów, które różnią się m.in. pod względem tworzywa użytego do ich produkcji. W ten sposób wyróżnia się podkłady z litej tektury, drewnianej sklejki czy z płyty pleksi. Pierwsze z nich są jednorazowe, dlatego jeżeli chcesz ponownie użyć podkładu, zainteresuj się dwoma pozostałymi propozycjami. Są świetnym rozwiązaniem, gdy zależy Ci na solidności oraz ciekawym wyglądzie Twojego tortu – te rodzaje podkładek dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni podkład pod tort?
Podkład pod tort to coś, co należy wybierać nie tylko pod kątem jego koloru i materiału, lecz także wagi i wymiarów ciasta. Jednym z decydujących czynników jest średnica tortu. Do lekkich wyrobów sprawdzi się cienki tekturowy podkład. Większe i nieco masywniejsze wypieki wymagają solidniejszego zabezpieczenia. W tej sytuacji warto skorzystać z podkładek wykonanych ze sklejki lub z pleksi.