Na to pytanie musi znać odpowiedź każdy kto rozpoczyna przygodę z przyczepami gastronomicznymi. Główne znaczenie odgrywa tutaj charakter prowadzonej działalności, jakie menu będziemy oferować. Najczęściej w food truck’ach możemy zamówić burgery, zapiekanki frytki czy kebab. Nie rzadko spotykane są także przyczepy gastronomiczne z kuchnią meksykańską czy azjatycką. Coraz częściej możemy spotkać food truck’i ze wszelkiego rodzaju słodkościami – lodami, goframi, shakami, czy donutami. Można spróbować również zaproponować klientom coś rzadziej spotykanego np. potrawy kuchni bliskowschodniej czy greckiej.
Podstawowe wyposażenie każdej przyczepy gastronomicznej.
Kiedy zdecydujesz już jakie menu będziesz proponować w własnej przyczepie gastronomicznej możesz przejść do kompletowania wyposażenia które ułatwi Ci przygotowywanie serwowanych prze Ciebie potraw. Dobrze wyposażony food truck to podstawa sukcesu! Niezależnie jednak od tego co masz zamiar przygotować niezbędny może okazać się agregat prądotwórczy. Umożliwi on dostęp do energii elektrycznej potrzebnej do uruchomienia urządzeń bez zewnętrznego źródła energii do którego nie wszędzie znajdziesz dostęp. A jeżeli już dostęp się znajdzie, warto mieć w swoim ekwipunku przedłużacz 230 V o odpowiedniej długości. Kolejnym ważnym urządzeniem w przyczepie gastronomicznej jest tak zwany bemar gastronomiczny, służy on do utrzymywania temperatury produktów. Bardzo przydatne są również wszelkiego rodzaju stoły chłodnicze które mogą posłużyć jako przestrzeń do pracy jaki zapewniają miejsce do przechowywania produktów w odpowiedniej temperaturze. Oczywiście w każdym food truck’u musi znaleźć się miejsce dla zamrażalki jak i okapu gastronomicznego.
Jeśli mamy już gdzie przechowywać produkty potrzebne nam do przygotowania potraw należy pomyśleć o urządzeniach które nam to ułatwią. I tutaj zależnie od tego co będziemy oferować w swojej przyczepie gastronomicznej niezbędne mogą okazać się urządzenia takie jak: opiekacz, frytkownica, grill elektryczny czy gofrownica oraz naleśnikarka. Nie należy zapomnieć również o akcesoriach ułatwiających pracę np. miarki, tarki, noże, tłuczki do mięs, mieszadła, pojemniki itd. Warto zadbać aby były one naprawdę dobrej jakości co na pewno ułatwi pracę oraz wydłuży ich użytkowanie. W sezonie letnim na pewno mogą przydać się lampy owadobójcze.