Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Rok 1883 zapisał się w historii. Dokonano wówczas odkrycia, które zrewolucjonizowało wiele gałęzi przemysłu. Dwa naukowcy z krakowskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego uzyskali skroplony azot, co stało się podstawą rozwoju nowoczesnej kriotechniki. Substancja ta miała bardzo niską temperaturę sięgającą niemal -196 stopni Celsjusza. Dlatego do jej przechowywania potrzebny był specjalny zbiornik – naczynie Dewara.

Zastosowanie ciekłego azotu

Ciekły azot jest obecnie wykorzystywany w wielu branżach. Służy do przechowywania próbek medyczny i obrabiania metali. Znajduje zastosowanie w medycynie czy gastronomii.

Skroplony azot powstaje w specjalnych laboratoriach, a potem jest transportowany do konkretnych firm. Nie byłoby to możliwe bez specjalnych naczyń – dewarów. Co warto na ich temat wiedzieć.

Naczynie Dewara – pojemnik do zadań specjalnych

Azot to substancja, która wrze w bardzo niskiej temperaturze sięgającej -196 stopni Celsjusza. Jej przechowywanie w standardowym zbiorniku skończyłoby się szybkim odparowaniem produktu.

Skonstruowano więc specjalne naczynie Dewara, którego nazwa pochodzi od jego pierwszego konstruktora sir Jamesa Dewara. Co ciekawe, budowa i działanie tego zbiornika przypomina popularny termos.

Jak działają naczynia Dewara?

Naczynie Dewara składa się z podwójnych i oddzielonych od siebie ścianek. Między nimi znajduje się próżnia techniczna o właściwościach izolacyjnych. Dzięki temu niska temperatura panująca w środku zbiornika nie wpływa na temperaturę otoczenia i powłoki zewnętrznej. Ma to ogromne znaczenie z punktu widzenia bezpieczeństwa.

Początkowo dewary produkowane jedynie ze szkła. Materiał ten jest bowiem lepszym izolatorem od metalu. Jest jednak bardziej delikatny, dlatego z czasem się to zmieniło. Tak powstały nowoczesne naczynia Dewara ze szkła borokrzemowego pokrytego srebrem, które umieszczane są w powłoce z tworzywa sztucznego bądź stali nierdzewnej.

Naczynia Dewara – zastosowanie

Dewary służą przede wszystkim do transportowania i magazynowania ciekłego azotu. Wykorzystywane są na co dzień w wielu dziedzinach przemysłu. Mają dość zróżnicowaną pojemność. Zazwyczaj mieści się ona w przedziale od 4 do 50 litrów. Są jednak i zbiorniki tworzone na zamówienie.

Często z naczyń kriogenicznych wyposażonych w specjalne stelaże korzystają laboratoria badawcze. Naczynia Dewara są także używane w wielu innych branżach, w których zastosowanie znajduje skroplony azot. Tak jest w medycynie czy gastronomii.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz