Kuchnia włoska ma wielu zwolenników na całym świecie. Wyspecjalizowała się w szczególności w potrawach mącznych, rybnych oraz owocach morza. Na stołach słonecznej Italii króluje zwłaszcza makaron. W dzisiejszym wpisie chcemy przybliżyć Ci tę regionalną tradycję. Czytając dalej, dowiesz się, z czego wynika jego popularność oraz poznasz najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów. Opowiemy Ci również o nich nieco więcej, w tym głównie to, z czym należy je łączyć.
Włoskie makarony – podstawowy składnik wielu potraw tamtejszej kuchni
Niski koszt, szybkość przygotowania oraz przede wszystkim smak – wszystkie te cechy sprawiają, że makaron stał się podstawowym składnikiem kuchni włoskiej. Znajdziemy go w zasadzie wszędzie – od małych knajpek, po restauracje gwiazd. Stanowi bazę większości włoskich dań – a to dlatego, że można przygotować go na wiele sposobów. Tym samym każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Oryginalne włoskie makarony to produkty wysokiej jakości. Wyróżnia je przede wszystkim prosty skład, który wpływa nie tylko na smak, ale również czyni je bardzo zdrowymi.
Najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów
Warto wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje makaronów są takie same i że do każdego z nich potrzebny jest inny dodatek. Wynika to z cech, jakie posiada dany typ produktu. Pod uwagę bierze się przede wszystkim jego wielkość, kształt oraz przyczepność. Dziś opowiemy Ci o najpopularniejszych rodzajach włoskich makaronów oraz o tym, z czym należy je łączyć.
Spaghetti
Makaron spaghetti to typowa klasyka kuchni włoskiej. Obecnie jednak popularność zdobył już na całym świecie. Charakteryzuje się on długim, cienkim kształtem. Najczęściej podaje się go z sosem pomidorowym lub bolognese. Spaghetti można także serwować z różnego rodzaju owocami morza oraz innymi dodatkami.
Tagliatelle
Makaron tagliatelle to także jeden z popularniejszych rodzajów włoskiego makaronu. Można go łatwo rozpoznać po tym, że nieco przypomina spaghetti. Jest jednak od niego szerszy i grubszy. Tagliatelle można łączyć z wieloma różnymi rodzajami sosu – pomidorowym, serowym, a także mięsnym.
Penne
Penne w kształcie przypomina rurkę. Makaron ten można podawać z wieloma różnorodnymi potrawami. Serwuje się go z różnymi sosami, a także z zapiekankami, mięsem oraz w zupach. Łączy się też z owocami morza czy z pesto i stanowi znakomity dodatek do sałatek.
Lasagne
Lasagne to długie, płaskie placki makaronu, które są najczęściej wykorzystywane do zapiekanek. Przekłada się je farszem mięsnym lub warzywnym bądź też różnorodnymi sosami.
Conchiglioni
Conchiglioni to rodzaj włoskiego makaronu, który przypomina małe muszelki. Może być używany do przygotowania dań, takich jak lasagne, cannelloni lub zapiekanka, gdyż doskonale wypełnia się farszem.
Farfalle
Farfalle to kształt makaronu, który przypomina motyle. Często nazywa się go też kokardkami. Najlepiej komponuje się z daniami lekkimi na bazie sosów i warzyw.
Fusilli
Fusilli to makaron, który przypomina spiralę. Dzięki temu charakteryzuje się dobrą przyczepnością. Makaron ten najczęściej podawany jest z lekkimi daniami bądź z sosami. W naszym kraju często dodaje się go też do zup.